Kenmerken

Familie: apen van de Oude Wereld
Geslachtsgroep: meerkatachtige

Leefgebied: savanne, grasland, struikgebied
Voedsel: vruchten, bladeren, bloemen
Gewicht: man 11 kg; vrouw 6 kg
Groepsvorm: haremgroep, 10-40 individuen
Draagtijd: 157 dagen
Aantal jongen: 1 jong per jaar
Leeftijd: 20 jaar

Fokprogramma: nee
Status in het wild: niet bedreigd

Leefgebied
Grote, open gebieden (zoals savanne, semi-woestijn en graslanden) in West- en Centraal-Afrika
Status in de natuur
(Nog) niet bedreigd
Status in Apenheul
In Apenheul delen de huzaarapen hun eiland met de gorilla’s. Ze krijgen hun eten voordat de gorilla’s naar buiten gaan. Aan het eind van de gorillavoedering laten ze zich ook vaak zien om de restjes op te eten.
Leuk weetje
Als de leider van een groep huzaarapen gevaar ziet, zal hij proberen de aandacht te trekken door op en neer te springen in struiken en bomen. Zo kan de rest van de groep snel weg rennen.