Home Apen-ABC Goudkopleeuwaap

Uiterlijk

De naam zegt het al een beetje: goudkopleeuwapen hebben een prachtige, oranje vacht rond hun hoofd en schouders. Die lijkt een beetje op de manen van een leeuw. De goudkopleeuwapen zijn ongeveer zo groot als een eekhoorn. Hun vacht is voornamelijk zwart. Ze hebben geen handen en voeten, maar klauwtjes. Daarmee kunnen ze zich goed vasthouden tijdens het klimmen en klauteren door de bomen. Niet voor niets worden de goudkopleeuwapen ook wel klauwaapjes genoemd. Goudkopleeuwapen hebben geurklieren op hun borst en achterwerk. Daarmee laten ze andere dieren bijvoorbeeld weten waar ze zijn, wat hun geslacht is of ze willen paren.

Leefgebied

Goudkopleeuwapen leven in de regenwouden aan de oostkust van Brazilië. Ze leven op zo’n 3 tot 10 meter hoogte in bomen en komen bijna nooit op de grond.

Leefwijze

Goudkopleeuwapen leven in familiegroepjes, die bestaan uit een vader, moeder en hun kinderen. Deze groepjes bestaan uit zo’n 2 tot 11 dieren.

Gedrag

Goudkopleeuwapen communiceren met verschillende geluiden met elkaar. Ook gebruiken ze geuren om elkaar dingen duidelijk te maken. Met hun geurklieren wrijven ze bijvoorbeeld over takken, om hun geur achter te laten.

Voortplanting

Goudkopleeuwapen krijgen soms wel twee keer per jaar een tweeling. Voor de moeders is het natuurlijk een hele klus om zoveel jongen groot te brengen. Daarom helpt de hele familie mee met de opvoeding: vader, broers en zussen. De ouders zijn wel duidelijk de baas. Als de oudste kinderen van de familie ongeveer 3 à 4 jaar oud zijn, verlaten ze de groep. Ze gaan dan op zoek naar een partner om zelf een familie te stichten. Dankzij hun hulp in de opvoeding hebben de kinderen in elk geval geleerd hoe ze hun eigen kinderen moeten grootbrengen!

Situatie in het wild

Goudkopleeuwapen worden in het wild bedreigd. Hun leefgebied verdwijnt door boskap. Door de versnipperde stukken bos die overblijven, kunnen de goudkopleeuwapen slecht bij elkaar komen en zich slecht voortplanten.

In Apenheul

De familie goudkopleeuwapen loopt in Apenheul los tussen de bezoekers. Samen met de witgezichtsaki’s delen ze een verblijf langs het gorilla-eiland.

Fokprogramma

Apenheul is onderdeel van een fokprogramma voor goudkopleeuwapen. We werken samen met andere internationale dierentuinen om een reservepopulatie goudkopleeuwapen in dierentuinen in stand te houden.

Leuke weetjes

  • Goudkopleeuwapen zijn dwergapen. Alle dwergapen staan bekend om hun speciale ‘kapsels’. Bij de gouden leeuwapen zijn dat de prachtige haren rondom hun hoofd, die een beetje op de manen van een leeuw lijken.
  • Er bestaan in totaal vier soorten leeuwapen: zwartkopleeuwapen, zwarte leeuwapen, gouden leeuwapen en goudkopleeuwapen. De laatste twee ontdek je in Apenheul!
  • Goudkopleeuwapen gebruiken bromelia’s als een soort snackbar. Ze drinken water uit de bladoksels en vinden er vaak insecten.