Kenmerken

Familie: apen van de Oude Wereld
Geslachtsgroep: mensapen

Leefgebied: tropisch regenwoud
Voedsel: vruchten, zaden, bladeren, bloemen
Gewicht: vrouw 32 kg; man 40 kg
Groepsvorm: variabele groep, >50 dieren
Draagtijd: 8 maanden
Aantal jongen: 1 jong om de 4 jaar
Leeftijd: 40-50 jaar in dierentuinen

Fokprogramma: EEP
Status in het wild: bedreigd

Leefgebied
Regenwouden in Democratische Republiek Congo
Status in de natuur
Bedreigd, minder dan 50.000
Status in Apenheul
Apenheul is de enige dierentuin in Nederland waar bonobo’s leven. We spelen een belangrijke rol in het Europese fokprogramma (EEP). Voor dit fokprogramma worden er regelmatig dieren uitgewisseld tussen dierentuinen. Daardoor kan de samenstelling van de groep in Apenheul weleens variëren.
Leuk weetje
Ondanks dat de mannen groot en gespierd zijn, zijn het echte ‘moederskindjes’. Hoe hoog een mannetje in rang staat, is volledig afhankelijk van de status van zijn moeder.