Kenmerken

Familie: apen van de Nieuwe Wereld
Geslachtsgroep: kapucijnaapachtige

Leefgebied: tropisch regenwoud, mangrove
Voedsel: vruchten, zaden, knoppen, insecten
Gewicht: 700 gram
Groepsvorm: gemengde groep van 20 tot 300 dieren
Draagtijd: 5,5 maand
Aantal jongen: 1 jong per jaar
Leeftijd: 15-20 jaar

Fokprogramma: EEP
Status in het wild: niet bedreigd

Leefgebied
Regenwouden en mangrovebossen in Zuid-Amerika
Status in de natuur
(Nog) niet bedreigd
Status in Apenheul
In Apenheul leeft een grote groep Boliviaanse doodshoofdapen. Bijna ieder jaar worden er jongen in de groep geboren. De vrouwtjes blijven in de groep en de mannetjes verhuizen na 3 tot 4 jaar naar een andere dierentuin. Zo voorkomen we inteelt.
Leuk weetje
Boliviaanse doodshoofdapen hebben een geboorteseizoen: alle jongen worden rond juni / juli geboren. Als de paartijd begint, 'groeien' de volwassen mannetjes opeens. In hun weefsel slaan ze meer vet en water op. Het worden dan echte 'bodybuilders' met indrukwekkend brede schouders. Erg aantrekkelijk voor de vrouwtjes.