Kenmerken

Familie: apen van de Oude Wereld
Geslachtsgroep: makaken

Leefgebied: naaldbos en berggebieden
Voedsel: vruchten, bladeren, insecten
Gewicht: man 15-17 kg; vrouw 10-11 kg
Groepsvorm: gemengde groep, 10-100 dieren
Draagtijd: 5,5 maand
Aantal jongen: 1 jong per jaar
Leeftijd: 20-25 jaar

Fokprogramma: ESB
Status in het wild: bedreigd

Leefgebied
Berggebieden in Noordwest-Afrika en Gibraltar
Status in de natuur
Bedreigd, minder dan 15.000
Status in Apenheul
In 2005 werd in Apenheul het Berberapengebied geheel vernieuwd. Het verblijf is gebaseerd op het berglandschap van Marokko. Berberapen zijn in Apenheul de enige dieren die geen binnenverblijf hebben.
Leuk weetje
Berberapen hebben als enige apen een héél klein staartje. Een staart is tenslotte moeilijk warm te houden in het koude gebied waar ze leven. Baby´s hebben nog wel een zichtbaar staartje, maar dat verdwijnt al snel in de vacht.